Servicii Medicale

Caria dentară

     Caria dentară este o leziune care distruge ţesuturile dure ale dintelui. În fazele incipiente, ea nu poate fi observată decât de medicul dentist; atunci când prezenţa cariei este sesizată şi de pacient, leziunile sunt deja avansate. De aici rezultă importanţa controalelor periodice la cabinetul de stomatologie, pentru a putea surprinde îmbolnăvirea în stadiul incipient. Cu cât caria este surprinsă mai devreme, cu atât sacrificiul dinţilor este mai mic, tratamentul este mai simplu, mai puţin costisitor şi necesită mai puţine şedinţe.

La început, caria se manifestă ca o simplă coloraţie maronie a dintelui, ulterior apare o cavitate care continuă să se mărească. Dacă procesul evoluează, se produce şi inflamaţia pulpei dentare, (a nervului),  ceea ce duce la necesitatea îndepărtării acesteia şi la obturarea canalelor radiculare (se omoară nervul).

 

Tratamentul de canal

     Tratamentul de canal constă în îndepăratarea ţesutului vascular nervos ( a nervului) din canalele rădăcinilor, urmat apoi de curăţarea, lărgirea,  sterilizarea acestor canale, apoi de obturarea lor. Obturaţia de canal reprezintă ultima etapă a tratamentului endodontic şi constă în sigilarea rădăcinilor cu materiale speciale care previn infecţiile.

Una dintre condiţiile necesare realizării unui tratament dentar de calitate este izolarea dintelui. Dintre modalităţile de izolare, cea mai modernă şi eficientă este diga dentară. Ea reprezintă un sistem care permite delimitarea unui câmp operator, adică a unui mediu uscat şi necontaminat cu bacterii. Dintele pe care se efectuează un tratament sub izolare cu digă nu mai poate fi contaminat cu bacterii din saliva sau de pe suprafaţa limbii sau a obrajilor. Astfel, pronosticul tratamentului este unul mult mai bun, pentru că orice ţesut se vindecă mai repede în lipsa infecţiei.

Un tratament de canal realizat corect salvează un dinte care altfel ar trebui extras şi ulterior înlocuit de un implant dentar sau de o lucrare dentară. Perfecţionarea metodelor de tratament endodontic a condus la reducerea numărului de dinţi extraşi. Din ce în ce mai mulţi dinţi distruşi sau infectaţi sunt astăzi păstarţi pe arcadă datorită performanţelor obţinute de tratamentele de canal.

 

Chirurgie

Cea mai fregventă intervenţie chirurgicală întâlnită în stomatologie este extracţia dentară. Atunci când un dinte este foarte distrus şi nu mai poate fi refăcut sau dacă îmbolnăvirea sa provoacă complicaţii, atunci el trebuie extras. Dintele extras poate fi înlocuit cu un implant sau cu o punte dentară.

 

Implantul dentar

     Implantul dentar este o piesă din titan sub formă de şurub care serveşte ca înlocuitor pentru rădăcina unui dinte natural lipsă. Plasarea se face după ce locul extracţiei s-a vindecat sau imediat după extracţie printr-o intervenţie chirurgicală nu foarte complicată, comparând-o ca agresivitate cu o exctarţie. După un timp necesar integrării în os, implantului i se ataşează o altă piesă metalică numită bont protetic deasupra căruia medicul poate plasa coaroana, puntea sau proteza ce va înlocui dintele sau dinţii lipsă.

 

Protezarea dentară

Atunci când caria dentară a distrus o mare parte din dinte, acesta nu mai poate fi refăcut printr-o simplă obturaţie . Pereţii restanţi fiind prea subţiri pentru a putea suporta presiunea exercitată asupra dintelui atunci când mâncăm, se pot fractura, de aceea este necesară protecţia pereţilor sănătoşi prin acoperirea lor cu o coroană dentară.

Dacă totuşi dintele nu mai poate fi salvat şi este extras, spaţiul lipsă poate fi completat printr-o lucrare protetică, punte dentară, fie cu ajutorul unui implant dentar.

Coroanele şi punţile dentare sunt lucrări protetice fixe (cimentate). Dacă pacientul pierde un număr mare de dinţi, se confecţionează o proteză dentară care trebuie îndepărtată zilnic, pentru igienizare (lucrare protetică mobilă).

În clinica noastră se realizează:

  • lucrări protetice din porţelan cu suport metalic (crom-cobalt);
  • lucrări protetice din porţelan, pe suport din oxid de zirconiu;
  • incrustaţii;
  • lucrări pe implanturi dentare;
  • proteze acrilice şi scheletate;

 

Investigaţiile radiologice

     Investigaţiile radiologice reprezintă un ajutor important pentru medicul dentist . Un diagnostic corec şi complet nu poate fi pus decât după vizualizarea radiografiilor. Pe radiografii se observă prezenţa cariilor, gravitatea sau vechimea lor, dar şi corectitudinea unor tratamente. În funcţie de informaţiile obţinute, în timpul examinării clinice  şi a celor furnizate de radiografii, se stabileşte diagnosticul şi se alege tratamentul. După tratamentul de canal, este obligatorie radiografia dentară.

Pentru realizarea radiografiilor dentare, clinica VIADENT foloseşte un aparat de radiologie de ultimă  generaţie, care emite o doză foarte mică de radiaţie. În clinica noastră se acordă o atenţie deosebită protecţiei pacientului şi de aceea utilizăm şorţul de plumb, pentru ca iradierea să fie minimă.

 

Profilaxia

     Profilaxia reprezintă prevenirea îmbolnăvirii dentare, dar şi a complicaţiilor, în cazul afecţiunilor deja existente. Depistarea precoce a afecţiunilor cavităţii bucale este cheia pentru evitarea tratamentelor complicate şi costisitoare. Principalele afecţiuni dentare, caria şi boala paradontală, sunt sărace în simptome în stadiile incipiente. Pacientul nu poate observa singur în timp util dacă apare îmbolnăvirea dentară sau care este gravitatea afecţiunii sale. De aceea sunt foarte importante vizitele regulate la medicul dentist, pentru a putea surprinde şi trata din timp diversele afecţiuni dentare şi pentru a preveni apariţia altora.

În clinica noastră oferim următoarele servicii de profilaxie dentară:

  • îndrumări privind igiena orală: tehnici de periaj, folosirea aţei dentare;
  • sigilarea şanţurilor şi a fosetelor de pe suprafeţele masticatorii;
  • detartraj cu ultrasunet;
  • prophy jet, periaj profesional